S Nuslí u nosu

Je to tedy možná patnáct a víc let, co jsem bydlel v Nuslích. Co se ke mně přistěhoval tehdy čerstvě osmnáctiletej PiR, zatímco Zuzka byla v Německu. Co jsme si každej večer uvařili večeři, ubalili brko a pak si povídali a povídali, než jsme oba vytuhli v těch podesklejch křeslech z psychiatrie Česká Lípa.
Co jsem pracoval na ČVUT jako hlídač počítačovejch učeben.
Možná skoro spíš dvacet let.

A přitom si pořád ještě pamatuju tu směs studu a pobavení, když mi v puse zůstala půlka nanuka Mrož v bílý čokoládě a Bogues, kamarád tohohle PiRa, se mi bezostyšně vysmál. Jak jsem byl z tohohle neskrejvanýho záškodnickýho veselí, zaskočenej.

Taky si pamatuju, jak ten samej Bogues zvracel na dvorečku u Lenky Dusilový. A jak ke mně na tom samým večírku přišla PiRova přítelkyně Iv a přede všema, před svym klukem, mojí holkou, Lenkou Dusilovou a poblitým Boguesem, mě zhluboka políbila…
Jak pak, zase na ten stejnej večírek sešel Jirka Chudoba a jak mi pak v noci volala Lenka, jestli bych si pro něj nemoh přijít, že u ní furt je a balí jointy, jeden za druhým…

Včera jsme se s PiRem a Iv potkali. ve Westu probíhá rekonstrukce, ale našli jsme stůl ve vedlejší Barettě a strávili spolu moc hezkej čas. Povídali jsme o věcech minulejch i současnejch. Oba už mají děti, Ivanka dceru a PiR dva kluky. Na tyhle divoký historky vlastně nakonec ani nedošlo, bylo vlastně hodně zajímavý, povídat si teď a tady (včera večer a v Barettě myslim), co kdo dělá, co si kdo myslí. Přišlo mi, že jsme zvláštně stejní. Ve svých přístupech a postojích, gestech. A zásadně jiní. V nabitejch zkušenostech a ztracenejch přátelích. A v novejch a znovunalezenejch vášních. A obavách. A tak dále.
Ještě jsme vyšli kousek po jedenáctce a vydupali Nuselský schody. A pak se rozloučili na I. P. Pavlova. A já jel za svou nachlazenou a unavenou Mášou. Pir za doma rozsezeným Boguesem, kterej nikam nevyrazil. A Iv. na Chodov a na autobus směrem na Říčany.

Ráno jsem vstal v půl sedmý a teď, o dvě hodiny později, už sedím v kanceláři. Pod oknama se z mlhy a ranního oparu probírá město. A magistrála začíná v ostrůvcích zatuhávat.


Dobrý dáno všem
Dobrej den