den darů

ráno se k nám přišla rozloučit naše výprava z Amsterdamu. Dostali jsme malé dárečky a sami předali ty své. Kromě knížek si vybrali i jeden z obrazů a tak od nás odcházeli řádně nabalení, jak to má být. mávali jsme na sebe na schodech, až byl čas zavřít dveře… a byli pryč.

krátce poté se zastavil Honza Škop, který se mnou před rokem natáčel video k písničce Za všechny. Vlastně myslim, že jsem ho sem nedávno postoval. Součástí dohody o odměně byl kromě tradičnějších položek i obraz podle vlastního výběru. A Honza, ktere jse většinu uplynulýho roku kromě videí staral o Iniciativu Hlavák, na výběr nespěchal a tak k tomu došlo až včera.
Předvybral si dopředu tři, takže pak byl s finálním výběrem dost rychle hotovej. A za chvilku už taky sestupoval po schodech s obrazem zabaleným v bublinkový folii.

třetí obraz toho dne pak figuroval jako dar pro laskavého obra Waldu, který včera večer slavil narozeniny v baru Za školou, kam napřed začal chodit, pak se tam starat o dramaturgii a dneska tam pracuje. Dlouho jsem nebyl na oslavě, kde se sedí u stolu a pije pivo a panáky a tipkuje se a jeden přes druhýho vypráví. Bez toho piva a panáků mi to tak moc nejde a taky jsem měl teď posledních pár let jiný, domáčtější programy, a tak jsem si to pěkně užil a nakonec i rozumně vyrazil dom.
Jsou situace, kdy mne jen tak rychle zaplaví vděk za to, že nepiju. ten návrat, po kterým si můžu ještě chvilku malovat a pak jít spát, mezi ně patřil. a pak jsem usínal a poslouchal oddechování těch tří děvčat, které jsou najednou ta nejdůležitější děvčata mého života. kdo by si to byl pomyslel?
a cejtil jsem se dokonale spokojenej. dokonale šťastnej a na svým místě.
obdarovanej.

a nejen touhle mocnou blízkostí. dostal jsem totiž i několik hmotných, tvrdých darů.
od Boukje jsem krásnou paletu akvarelových barviček, kaligrafické pero na speciální inkoust a skládací vodní štětec, který ve složeném stavu vypadá jako něco luxusního, co si zavedeš kam je třeba, abys dosáhl libých pocitů.

a hlavně večer přijeli z rozhovorů a cest utrmácení Red Birds a přivezli mi kytaru JET FLY, kterou rozpracovali, já ji pomaloval a oni dokončili. A která je jednou z velkých odměn za naši společnou práci na sérii signovaných nástrojů, které jsme společně připravili. A to je samosebou totální nářez. Schválně si to předříkávám a opakuju, abych si užil tu výjimečnost. Vyhlášená značka precizně ručně dělaných hudebních nástrojů vytvořila sérii s mým designem a přímo na míru mi za odměnu udělala vlastní nádhernou kytaru. Jako můžu se tvářit, že to je normálka, zívačka a tak dál. Ale já z toho fakt mám obří radost a říkám si, že je dobrý si tu radost zvědomit. A tak si ji zvědomuju.

Je totiž na světě tolik věcí, ze kterejch bychom mohli bejt nešťastný. Ale byla by obří škoda, kdybychom kvůli nim opomenuli všechny ty nádherný události, bytosti a dary, který tu jsou v tu samou chvíli pro nás připravený taky.

Je to moc hezkej pocit, cejtit se vděčnej.