já a my

Velkým tématem, které se nám pořád otáčí pod rukama na terapii, je vztah mezi já a my. Mezi našima potřebama a naším kmenovým cítěním a ctěním povinností vůči celku, společnosti.

Máme na zemi tři polštářky.

První polštářek symbolizuje dětskej věk, ve kterým se o sycení našich potřeb starají ostatní.

Druhej bulan je tu za dospívání, kdy zjišťujeme, že čím dál větší část svejch potřeb dokážeme uspokojit a obhospodařovat sami.

A třetí poštář je pro dospělost, kdy dokážeme sami zasytit co potřebujeme… a z toho, co máme navíc, pak můžeme rozdávat ostatním.

Pokud je v rodině nějaká nerovnováha, kdy se dítě z nějakýho důvodu cejtí povinovaný, obstarávat ostatní z rodiny, nebo blízký, může se stát, že pak bude mít komplikovanej vztah mezi svejma potřebama a potřebama celku. Ať už tak, že bude potřebovat „dočerpat“ chybějící péči a pohodlí někde jinde, nebo, že se je u sebe naučí potlačovat. A stane se takovým mučedníkem cizích přání a tužeb, jelikož na ty vlastní nezbývá čas a energie… a neb otaky úplně jinak.

No ale takovejhle problém má na nějaký úrovni skoro každej z mejch přátel a příbuznejch.
Luboš kejve hlavou a trochu se u toho usmívá.

Za hodinu a půl zvládneme podobnejch věcí probrat spousty. Často mi dělá problémy si pak všechny ty věci vybavit. Ale ony postupně tak nějak vyplouvají na povrch a objevují se, když na ně dojde.

Když vylezu z domu U mnoha Buddhů, zapnu si telefon a dojde mi (SMS), že jsem nenasdílel Highlighter, co jsme natočili minulý týden. Sakryš. Kolegyně ho mezi tím nasadila a zpoždění nebylo delší, než 2 hodiny… ale stejně mě vždycky mrzí, když kvůli pozornosti plně napřený na jednu stranu, takhle utečou věci na straně jiný.
Znamená to většinou, že toho mám hodně.
Což teď vlastně sedí, tenhle víkend byl tak plnej, že jsem počítač pomalu neviděl. A další nebude jinej.
A ty dny mezi tim, to je pořád nějaká kratochvíle, zábava a radost.
Znáte to.

Dneska pomalu najedu na postní režim.
Rozhodl jsem se, neponořit se do celotýdenního půstu a vystačím si dneska se snižováním:
„dneska je přípravnej den půstu, dneska piju jenom kafe“
a v úterý, ve středu s jablečným džusem.
„dneska je půst, piju jenom jablečnej džus“

A ve čtvrtek jedeme na další prodlouženej víkend do lesů.

Komentáře nejsou povoleny.