Rut

Jak jsem zmínil v předchozím příspěvku, minulá týden jsme byli pár. dní v pensionu RUT ve Starých Splavech. Je to pro mne speciální místo.
Když mi bylo 15, chodil jsem s Katkou Tvrzníkovou, jejíž rodina bydlela naproti. Rodiče mne moc rádi s dcerou neviděli, nakonec jsme spol chodili rok… A byl to asi první velkej vztah, kde jsem se začal učit, co to vztahy jsou.
Pak jsem o penzionu o pár let později četl v biografii Miloše Formana. Protože jeho rodině Rut patřil a on tu strávil velkou část mládí. A pak jsme kolem Rutu mockrát někam šli, nebo ho pozorovali, nebo míjeli. A loni, na podzim, nás Bogues, který tu dělá během sezóny vrchního, pozval na ukončení sezóny. A my nahlídli do toho krásnýho interiéru, v kterým debatovala kultivovaná společnost… Ooo, jé, velmi se nám líbila představa, že tam někdy pojedem.
Pak se přiblížily Vánoce, moje léčba, a pak to šlo ráz na ráz. Zjistili jsme, že je Máša těhotná, pár dní na to odešla Máše babička, pak jsem odjel já na léčbu radiojodem… A pak tu bylo jaro a léto a to rostoucí bříško a najednou máme termín za rohem a píše nám Bogues, že jim v Rutu někdo odřekl, jestli bychom nechtěli, aspoň na pár dní.
Chtěli. A bylo to nejlepší rozhodnutí. Bylo to tam přesně tak starosvětsky krásný, jak jsme ucejtili první návštěvu. Každej večer jsme chodili na velkou pláž, okoupat se s Marjánkou v jezeře. Chodili jsme na procházky a vynikající obědy. Chodili jsme se koupat jen s Maruškou, ale dojeli i na Valdštejnku, kde jsme strávili odpoledne s Pirovými syny a ženou a Boguesem a limoškou a rybářským kajakem. Odháněli jsme vosy od bezinkové limonády a ani jedna nás ani jednoho nepíchla. Krmili jsme rybičky a pozorovali obřího raka. a Večer jsem sedával na terase a koukal na obrovskej a nekonečnej oceán hvězd nad mojí hlavou. A cejtil, jak se mi zklidňuje dech, jak se ladí s frekvencí dechu toho obrovskýho zvířete, gigantický bytosti, kterou je naše planeta… a cejtil vlny štěstí z toho prostýho faktu, že tam jsem, se svou rodinou, klidnej, uvolněnej… a se zakloněnou hlavou zírám do moře hvězd.